Volný čas

Volný čas

Nová Bystřice (590 m) leží v přírodní oblasti ,,Česká Kanada“, která se vyznačuje nádhernou nenarušenou krajinou, jako stvořenou pro volnočasové aktivity. Poskytuje mnoho možností pro rekreaci v blízkosti rybníků, řek a lesů. Vedle malebných přírodních scenérií nabízí však Novobystřicko svým návštěvníkům i řadu hodnotných kulturních památek. Kromě hradů a zámků stojí totiž určitě za zhlédnutí také množství staveb a urbanistických prvků městské architektury z dob gotiky, renesance či baroka. Opravdovou raritou je úzkokolejná železnice, která na své trase protíná divokou krajinu přírodního parku Česká Kanada a spojuje Novou Bystřici s okresním městem Jindřichův Hradec. A ještě jeden typ pro náročnější výlet: města Vídeň i Praha jsou od Nové Bystřice vzdálena přibližně 150 km.

Souhrnně lze říci, že velký výběr nabídek na trávení volného času, možnost nákupů i množství různých stravovacích zařízení v Nové Bystřici a okolí se jistě postarají o Váš příjemný pobyt.

Grilled Pork belly meat on a grill with rosemary. Black background. Top view

Grilování

Našim hostům rádi připravíme chutné grilování. Po náročném dni golfových, nebo tenisových výkonů si pochutnáte na grilovaném mase a zeleninovém salátu, které podáváme s kořením a pečivem. Grilování připravíme v podvečerních hodinách 19.00–21.00 hodin po vzájemné domluvě.

Úzkokolejka

Krásnou krajinou České Kanady prochází úzkorozchodná trať z Nové Bystřice do Jindřichova Hradce. Díky úzkému rozchodu kolejí 760 mm (tzv. bosenský rozchod) a díky přírodě České kanady, kudy dráha prochází, je vyhledávanou turistickou atrakcí.

Trať dlouhá 33 km, otevřená v roce 1897, je unikátní technickou památkou, která dokumentuje vývoj železniční dopravy v ČR. Svézt se můžete ve vagónech z roku 1899, které táhne motorová lokomotiva z let 1954–1958, nebo ve čtyřech historických vozech, které jsou zapojeny za parní lokomotivou U 47.001 z roku 1907. Jízda trvá 1,5–1,75 hod. a je určena převážně k osobní a rekreační dopravě.

Zvláště pro děti je jízda vláčkem romantickou kopcovitou krajinou s množstvím lesů, vodních toků a rybníků pohádkovým výletem. Splňte sen mnoha malých i velkých chlapců a přijďte okusit jízdu historickou úzkokolejkou, která Vás proveze překrásnou jihočeskou krajinou.

Koupání a wellness

Lázně Aurora, Třeboň
Bazén Relax Litschau, Rakousko
Plavecký bazén a venkovní aquapark, Jindřichův Hradec
Sole-Felsen-Bad, Dolní Rakousko
Rybníky ke koupání

Panoramic view of Hluboka castle in Hluboka nad Vltavou, Czech Republic

Hrady a zámky

Hrad a zámek Jindřichův Hradec
Hrad Landštejn 
Zámek Hluboká
Zámek Červená Lhota

Group of friends on a hiking, camping trip in the mountains

Turistika

Nová Bystřice a její okolí nabízí optimální podmínky pro pěší turistiku – značené turistické cesty vedou většinou lesem, loukami a málo frekventovanými cestami.

Po modré turistické značce dojdete z Nové Bystřice, přes Klášter – kostel Nejsvětější Trojice, Muzeum čs. opevnění až k hradu Landštejn. Trasa měří cca 11 km.

Po zelené turistické značce se můžete vydat k nejsevernějšímu bodu Rakouska a Kameni republiky, který leží u Lesního hotelu Peršlák. Trasa měří cca 8 km.

Graselova stezka Nová Bystřice vede nejkrásnějšími kouty neporušené přírody kolem Nové Bystřice. Tato značená stezka je také vhodná pro chůzi s Nordic Walking holemi.

V okolí vesničky Senotín vede 1 km dlouhá Naučná stezka Senotín, která seznamuje s přírodními a technickými zajímavostmi i historií okolní krajiny České Kanady. Trasa stezky začíná u zastávky úzkokolejné železnice Senotín, má 8 zastavení a končí na návsi v Senotíně.

V okolí Nové Bystřice vedou 3 naučné stezky vhodné pro pěší turistiku i cykloturistiku: Stezka 20. století, Textilní stezka a Stezka vyznání.

Rear view of active family of young parents and son cycling along forest path

Cykloturistika a in-line bruslení

Jihočeská krajina je skutečně doslova rájem pro cyklisty. Ať se vydáte jakýmkoliv směrem, všude je krásně. Region protkává hustá síť značených cyklotras a cyklistických stezek, na kterých opravdu nepotkáte auto a budete se cítit bezpečně. Vyrazit můžete do nenáročných terénů na Třeboňsku, třeba kolem rybníku Svět, nebo za selským barokem do Holašovic, vesnice zapsané na seznamu památek UNESCO, ale i za husitskou historií.

Na jihu Čech vás čeká okolo 5 000 kilometrů značených cyklistických tras. Auto můžete nechat doma, u nás se dá na kole projet celý kraj – za památkami, za koupáním i za malebnými krajinnými výhledy.

Sjezdové lyžování

2 km od Nové Bystřice, směrem na Jindřichův Hradec, je po levé straně u vesnice Hradiště 350m dlouhá sjezdovka s vlekem. Sjezdovka je za příznivých podmínek uměle zasněžována, lyžaři jsou odbavováni turniketem.

V areálu je restaurace s venkovní terasou a sociálním zařízením.

Parkování je možné přímo pod sjezdovkou (z hlavní silnice z Nové Bystřice na Jindřichův Hradec odbočit doleva na polní cestu ke sjezdovce).

Male and female athletes cross-country skiing.

Běžecké lyžování

Česká Kanada nabízí různé běžecké trasy od krátkých, které zvládnou bez problémů jak děti, tak začátečníci, až po delší pro náročnější běžkaře.

Cestou můžete pozorovat překrásnou přírodu České Kanady, nebo pozorovat kulturní památky, na které můžete narazit snad na všech trasách.

Stezka korunami stromů Lipno

První stezka korunami stromů v České republice nabízí návštěvníkům jedinečnou kombinaci zážitků. Stezka je citlivě začleněna do krajiny v okolí lipenského jezera a je unikátním doplněním Active Park Lipno. Na stezce dlouhé 675 metrů naleznete kromě jedinečné vyhlídky ze 40metrové věže i spoustu dobrodružných zážitků. To vše dělá ze stezky ideální cíl pro výlet aktivních návštěvníků, rodin a seniorů. Stezka korunami stromů Lipno nabízí zcela novou dimenzi volnočasové aktivity počínaje neopakovatelnou procházkou korunami stromů, výhledem na krajinu šumavské přírody, jedinečný pohled na lipenské jezero a Novohradské hory. Součástí stezky jsou naučné didaktické prvky, které obohatí a rozšíří Vaše znalosti v oblasti přírody, její ochrany a funkce lesa.

Jezdectví

Na Farmě Alpaka je možno celoročně spatřit několik alpak, ovce, kozy a především koně plemene IRSKÝ COB. Tito krásní zajímavě chlupatí koně jsou díky přátelské povaze a širokému hřbetu ideálním plemenem pro jízdu dětí, které se na nich cítí bezpečně. Hlavní aktivitou farmy je nabídka jízdy na koni pro děti od 2 do 12 let, dle časových možností od května do října o víkendech, v hlavní sezoně o letních prázdninách denně. Nejedná se ovšem o pouhé povodění dětí na kruhu. Děti dle svých schopností na koni cvičí, mohou si vyzkoušet klus i vedení koně přes jednoduché překážky. Jízda trvá půl hodiny a probíhá na dece s madlem na jízdárně a v přilehlém okolí farmy, či v případě nepřízně počasí v zastřešeném prostoru. Pro děti je připraveno několik koní plemene irský cob a pony.

Rybaření

Tradice rybolovu a rybníkářství na jihu Čech je neodmyslitelnou součástí historie regionu přetrvávající až do dnešní doby. Vynikající podmínky pro rybolov skýtají četné vodní plochy jihočeských řek, rybníků či přehradních nádrží. Zejména období jara a podzimu jsou předurčena pro milovníky rybaření, této oblíbené činnosti se lze ovšem věnovat prakticky celoročně.

African savannah elephant in a zoo

Zoologické zahrady

Neobejde se Vaše dovolená bez návštěvy alespoň jedné ZOO? Pak budete mile překvapeni, protože právě zoologické zahrady v oblasti jižních Čech a Vysočiny se pyšní několika unikátními chovatelskými pavilony, které se líbí jak dospělým, tak i dětem. Jestliže jste zde již byli, pak je na čase tuto nádheru opět vidět.
ZOO Dvorec | ZOO Hluboká nad Vltavou | ZOO Jihlava

Vyhlídkové lety

Vyhlídkové lety nabízejí jedinečnou možnost, jak poznat krajinu kolem Nové Bystřice a Jindřichova Hradce z ptačí perspektivy. Let letadlem může být přizpůsoben Vašim požadavkům a vyhlídkový let může být tedy zcela na míru.

Ideálně let objednávat 3–5 dnů před plánovaným datem. Lety jsou realizovány tím nejlepším letadlem pro vyhlídkové lety.